our journey into the world of bookbinding

Japanese Stab-Stitch & Postcard Cover

In Books on 18 07 2011 at 21:37

Els elefants són grans!

The proportions here are slightly inverted as you can see by our little red friend.  Today we learned to use the traditional Japanese stab-stitch; typically, this is done with rice paper, but we had some glossy card-stock lying around and decided to cut the pages individually.

It ended up being a bit difficult to punch the holes with our bodkin, but we managed fairly well, even though by the end, we realised that we´d been a bit cheap with the thread and had to find a clever means by which to finish the stitch and knot the thread.  Thus, you are welcomed by the presence of our companion.

The cover is simply a cropped postcard.  Everything, save the thread, is found.

*

Aquest petit llibret (no us deixeu enganyar per la mida de l’elefant, no és una reproducció a tamany real!) està cosit fent servir la tècnica tradicional d’enquadernació japonesa, per a la qual hem pogut estrenar el nou punxó especial, que es caracteritza perquè té un mànec gruixut que permet prémer ben fort sense fer-se mal al palmell de la mà.

Fer els forats no ha estat del tot difícil tenint en compte el gruix del paper satinat (ben bé cartulina) i la postal de la coberta, el problema ha estat més aviat que hem fet els forats una mica estrets i ens ha costat força de fer-hi passar l’agulla. Amb paciència ens en hem sortit, i hem hagut de fer un petit apanyo amb l’amic elefant per a poder fer el nus allà on ens arribava el fil. Tots els materials, excepte el fil, són trobats.

Penso que de moment aquest és el més bonic que hem fet, també perquè suposo que ens hem cansat de fer prototips que un cop apresa la tècnica no tenen gaire gràcia!

Advertisements

Leave us a comment, reply, note... :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s