our journey into the world of bookbinding

Coberta de ganxet

In Books on 25 10 2011 at 17:06

Crochet cover notebook with found paper

Han passat uns quants dies, hem d’admetre que el canvi de localització i l’estar anant amunt i avall no afavoreix la creació manual. Al menys no per a nosaltres. Es necessita una certa calma i tranquil·litat per a decidir mirar al nostre voltant i buscar materials, tenir un temps sense gaires preocupacions – a part de les eternes preocupacions metafísiques – per a desenvolupar el projecte, etc.

Aquesta llibreta està feta a partir d’un llarg tros de paper reciclat que tot arrugat dins una capsa havia complert la funció de protegir-ne el contingut. Retallades a la mida adequada amb l’ancestral mètode del plec i l’estrip, vaig agrupar les pàgines en plecs de 4 i les vaig cosir amb fil de lli. Després ho vaig assegurar amb cola, un pas no necessari però que suposo que tampoc està de més.

La coberta és una cartulina gruixuda (d’una capsa de detergent), recoberta per dins amb un sobre marró, i per fora amb una tela de ganxet – amb fil de lli i cotó – que també inclou un cordó per a mantenir-la tancada i un protector per a les pàgines.

Alguns dels lectors han esmentat una mica de confusió en relació als conceptes de paper reciclat, trobat, recuperat… Normalment quan parlem de paper recuperat o trobat ens referim a aquell paper que està destinat o es troba a les escombraries i que fem servir sense processar-lo de cap altra manera que tallar-lo, doblegar-lo, i altres procediments manuals que no n’afecten la naturalesa.

En canvi, normalment el paper reciclat és aquell fet amb matèria primera reciclada, és a dir que el paper ha estat sotmès a un procés de transformació, mecànic o industrial, que en canvia la forma i en permet la reutilització. Nosaltres aquest procés fins ara no l’hem fet mai, així que si parlem de paper reciclat ho diem com a propietat del paper mateix.

Tot i això, no descarto que en alguna de les entrades haguem fet servir un terme per l’altre, i intentarem evitar l’ambigüitat en el futur.

*

We’ve had a little bit of a non-creative while as of late, but I suppose that changing location and moving all the time doesn’t help with the peace and quiet that this kind of activities require, at least for us. Gathering the materials, planning the project, realizing it… They kind of require a worry-free mind.

This notebook was made using a long roll of wrinkled recycled paper that had been used as filling for some mail package. After flattening, folding and ripping the pages I made four-page sections and stitched them together.

The cover is some light cardboard (from a detergent box), covered on the inside with a used brown envelope and on the outside with some crocheted fabric made with cotton and linen yarn that also includes a string to tie it closed and protect the pages.

On an other subject, some of our readers mentioned a little bit of confusion between the terms recovered, found and recycled paper. Usually when we talk about recovered and found paper we mean paper that was destined for or even already in the bin. This kind of paper we just use as it comes, with minimal processing: cutting, folding, and such.

On the other hand, recycled paper is the kind that has been mecanically or industrially reshaped or remade in order to bring it again to the user. We don’t do this process ourselves as of now, so whenever we mention recycled paper it is a property of the kind of paper we are using.

Nevertheless, it is possible that we’ve used these terms confusingly in the past, and we’ll try to pay more attention to our terminology in the future.

The paper was all wrinkled, but it looks really good now!

Advertisements
  1. M’alegro que el llegir no et faci perdre l’escriure i que segueixis practicant!

  2. Em sembla precios. Aquest paper “trobat” (que no reciclat) li dona un aire melancolic molt suggerent.

Leave us a comment, reply, note... :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s